SORU 3 What is the difference between heat and work? Why is electrical energy is work, not heat? Isı ve iş arasında ne fark vardır? Elektrik enerjisi neden 'iş'tir, 'ısı' değildir?


Comments

  1. 'Isı' ve 'iş', sistem sınırından geçen enerjidir.

    'Isı', sistem sınırından sıcaklık farkı nedeni ile geçen enerjidir. Birbirleri ile temasta olan iki sistem arasında ya da sistem ile çevresi arasında sıcaklık farkı varsa ve sistem yalıtılmamışsa 'ısı' geçişi olur.

    Sistem sınırından geçen enerji 'ısı' değilse 'iş'tir. 'İş', bir kuvvetin bir mesafe boyunca etki etmesi ile geçen enerji ile ilgilidir. Hareket eden pistona etkiyen kuvvet, pistonun katettiği mesafe boyunca etkir. Bu kuvvet ile katedilen mesafenin çarpımı sistem sınından geçen iştir. Dönen bir milin torkunun milin yarıçapına bölümü olan kuvvet, milin çevresi ile devir sayısının çarpımı kadar bir mesafede etkir. Bu kuvvet ile mesafenin çarpımı sistemin sınırından geçen işi verir.

    Elektrik enerjisi söz konusu olduğunda ise elektronlar sistem sınrından elektromotif kuvvetlerin etkisi ile geçerek yer değiştirmiş olurlar. Dolayısıyla, elektrik enerjisi sistem sınırından 'iş' olarak geçer. Elektrik enerjisi sistem sınırından bir sıcaklık farkı nedeniyle geçmez.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog